Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

maandag 21 november 2016

Oktober 2016: De zevende functie van taal

Een onverwacht succes, deze tweede van Laurent Binet. Velen van ons hadden genoten van HhhH, en het hinderde ons dan ook niet dat de uitgever ons nogal opzichtig probeerde binnen te hengelen door De zevende functie van taal een bijna identiek omslag te geven. De precisie en spanning van de oorlogsroman smaakten bij de leesclub naar meer.

En we werden op onze wenken bediend. Knap hoe Binet een roman heeft afgeleverd die op zo veel niveaus geslaagd is. Het werkt als politieke analyse, als wetenschappelijke satire en ook gewoon als detective.

Ook voor wie weinig tot niets weet over de Franse politiek en het intellectuele milieu van de jaren 80, is dit boek een pageturner. Maar hoe meer je weet, hoe groter je leesplezier en bewondering voor de auteur. Hoewel Binet je meesleept door talloze situaties, ideeën en theorieën weet hij de aandacht vast te houden.

En dat de vertaling geslaagd is, blijkt wel uit het feit dat er ook in het Nederlands nog genoeg te lachen valt. Wij kijken uit naar Binet nummer 3

Geen opmerkingen: