‘Schuld’ komt hoog binnen op de lijst van boeken waarvoor we niet heel lang de tijd nodig hadden om te bespreken. Zes minuten. Nog minder dan “Godin, Held”.
De grootste onbeantwoorde vraag van de avond was: Waarom is dit Boek van de Maand geweest bij DWDD? Wederom een bevestiging dat een succesvolle bespreking aan tafel op TV geen garantie is dat wij het boek ook zo waarderen.
De vorm overheerst, en niet het verhaal. Er zitten veel gaten in het verhaal, en het ontbreken van chronologie voegt niets toe. De vlakke, emotieloze verteltrant maakt dat het boek niemand echt geraakt heeft. Misschien is dat juist het knappe van het boek, maar aan ons was t niet besteed. Een vergelijking met het werk van Alex Boogers wordt in recensies veel gemaakt, maar dat gaat alleen op voor het milieu dat beschreven wordt, niet voor de stijl, die we van Boogers juist zo mooi vinden en van Van den Berg wat vlak.
De recensies over het boek gaven meer gespreksstof dan het boek zelf. Ik wil jullie één zin uit een recensie niet onthouden, die was meesterlijk. Het is de wereld waarin je bij je tante in de aanleunflat logeert omdat je je huis via een onbetrouwbare tussenpersoon aan een groep Polen hebt verhuurd. Zulke mooie zinnen troffen we in het boek niet aan, behalve dan misschien de eerste zin van het boek. Maar mooier dan de openingszin is het niet geworden in Schuld. Jammer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten