Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

woensdag 10 april 2013

Maart 2013: De vergelding

Verwachtingen vooraf hadden invloed op de waardering van dit boek. Als je begon in een roman, ergerde je je al snel aan de hoeveelheid personages, de feitjes en aan de vertelstem die inbrak op zijn eigen verhaal.
Begon je in een non-fictiewerk (of in een mengvorm) dan was dat minder vervelend. Dan kon je ook plaatsen waarom er verschillende versies gepresenteerd worden, en werd je gemakkelijker meegesleurd.

Het is duidelijk dat er enorm veel research aan dit boek ten grondslag ligt. Die research is op een knappe manier in een toch niet te dik boek verwerkt.

Wat we ook knap vonden was dat Brokken er in slaagt om open te houden wie nu de dader is. Hij had het weg kunnen geven, maar doordat hij dat niet doet, voegt hij iets toe aan het boek.

Mooi was de nuance tussen goed en kwaad: zelfs een daad die goed bedoeld is, kan fout uitpakken of anders geïnterpreteerd worden. Het boek geeft een beeld van het leven en de keuzes in de bezettingstijd op een manier waardoor je met een brede blik toekijkt. Het is niet zwart-wit, de Duitsers (sommigen dan) zijn ook gewoon mensen, en je kunt gemakkelijk meegesleurd worden in de waan van alledag en daar dan de rest van je leven spijt van hebben.

Uiteindelijk waren de reacties op het boek toch wisselend, en dat had meestal te maken met een voorkeur of afkeer van non-fictie als genre.








Geen opmerkingen: