Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

woensdag 3 mei 2017

Mei 2017: Het compostcirculatieplan

Grappig, rustgevend en tenenkrommend tegelijk. Het is een rake samenvatting van het boek, die grappig genoeg gedeeld kon worden door de enthousiastelingen én de critici. 

Was het een goed boek? De meningen waren verdeeld.
Een geweldig boek, want mooi taalgebruik, mooi gekunsteld. Of was die gekunsteldheid eerder irritant? Een hoofdpersoon die eigenlijk helemaal niet de hoofdpersoon is. En daarom terecht heel flets wordt neergezet- of doet die kleurloosheid afbreuk aan het verhaal? 

En: een platgetreden pad met de niet-zo-heel-subtiele verwijzingen naar ‘echte’ personen. Degenen die dat tijdens het lezen niet hadden opgemerkt, waren iets teleurgesteld bij de ontdekking ervan tijdens de bespreking. Vaker gedaan, net niet diepgaand genoeg, te bedacht, te weinig aan de verbeeldingskracht ontsproten, zonde.


Grappig, ja, vooral de passages over de tuin. Daar zat nog wel meer in. Hoe de natuur samenvalt met de mensen, de groei en ontwikkeling in de tuin en in vriendschappen en levens. De microkosmos op een volkstuinencomplex. De strijd tegen ongedierte en verzakkingen, de onderlinge vergelijkingen, vluchten naar de tuin.

De vraag die dan blijft is of de opbouw, de stijl, de weergave van het leven op de volkstuin en de onderlinge relaties voldoende tegenwicht bieden tegen dat platgetreden pad. En daar waren we het roerend over oneens.
Schilderij van Anton Valens: Jaap en Joop in de keuken.

Geen opmerkingen: