Niets dan lof dan voor Griet op de Beeck. Nou ja, bijna dan. Marianne stipte aan dat het wel enigszins leek op haar vorige boek. En Ada was niet overtuigd door het middendeel van de roman. Maar verder cirkelde de bespreking vooral rond de vraag waarom Kom hier dat ik u kus zo goed is als het is. Werden we ingepakt door het poëtische taalgebruik, dat uitnodigt tot herlezen en overdenken? Vielen we voor het thema “niet loskomen van mensen waarmee je het je hele leven zult moeten doen”? Of lag het stiekem toch ook een beetje aan het Vlaamse sausje, dat eerst vervreemdt maar daarna zorgt voor een prettige distantie?
Feit is in ieder geval dat onze zuiderburen er na Saskia de Coster en Dimitri Verhulst weer een sterauteur bij hebben. Ze lijken onderhand bijna patent te hebben op verhalen over problematische familieverhoudingen, maar ons stoort dat allerminst zolang de romans van een dergelijk hoog niveau blijven. Want Kom hier dat ik u kus zit ook technisch knap in elkaar. De toon van het kindpersonage in deel 1 is goed getroffen, en wie doorleest blijft ook in de vrouw de stem van het kind herkennen. Het beeldende karakter van de taal (Op de Beeck was jarenlang dramaturg) schept bovendien de afstand die het mogelijk maakt om deze roman met plezier te lezen zonder emotioneel al te betrokken te raken.
Al pakt dat in de praktijk toch anders uit: bij velen kwam het enthousiasme voor dit boek voort uit de link die ze legden met hun eigen leven. ‘Het blijft je bij’, werd gezegd. En: ‘Het zet je aan het denken over je eigen keuzes’. Er werden zelfs favoriete passages geciteerd. Voor iedere lezer heeft Op de Beeck een zin die je naar de strot grijpt, je adem doet stokken. Een zin die, zo lijkt het, speciaal voor jou geschreven is, over jou. Een clubje verwende veellezers had in ieder geval bijna allemaal dit gevoel na Kom hier dat ik u kus. We wachten met spanning op Op de Beecks derde.
2 opmerkingen:
Beste leesclub,
Staan jullie open voor eventueel nieuwe leden?
Groetjes, Astrid
Hoi Astrid,
We zijn een groepje oud-collega's, dus hebben besloten het daarbij te laten. Maar dank voor je belangstelling!
groeten, Marieke
Een reactie posten