Hoe de discussie over een boek op en neer kan gaan zagen we bij de bepreking van Isik. Degenen die met lage verwachtingen waren begonnen met lezen, waren blij verrast en openden de discussie. Een mooie cultuurgeschiedenis, soms heel plastisch, vaak grappig en meeslepend. Soms balanceert het boek op het randje van sentimentaliteit. De auteur kan goed schrijven, levert een product af dat past in de traditie van De vliegeraar van Hosseini, maar dan beter geschreven. Het is ook een kennismaking met een onbekende wereld. We hebben de indruk dat we een goed beeld krijgen van de cultuur en raken betoverd door de verhalenverteller.
De vader, verhalenverteller, in het verhaal raakte ook de harten van de leesclub, van grote irritatie (wat een sukkel) tot medelijden of zelfs lichte vertedering (charmante naïviteit).
De grimmige sfeer, de ruzie op het veld en de dreiging van brandstichting hebben indruk gemaakt. Die passages waren erg spannend, zo spannend dat het boek af en toe werd weggelegd. Om die spanning, maar ook om de overdosis ellende.
Aan de andere kant waren er lezers die het over het randje van de sentimentaliteit vonden vallen. Best een vermakelijk geschreven boek, maar wel een boek dat je vergeet.
De schrijver pikt veel op, wijst veel vooruit, zegt 'het zou een misrekening met fatale gevolgen zijn' . Dat wekte zo nu en dan wrevel.
Het is zeker een boek dat je gericht kunt adviseren, en het is bijzonder dat een debuut zulke oplages haalt. We zijn benieuwd naar verder werk van deze auteur: weet hij deze thematiek los te laten en de potentie die wij zien te tonen? Degenen die dit boek aangekondigd hadden gezien waren blij verrast, kan hij dat nog een keer?
We zijn het er over eens dat dit wel het soort gesprekken is waarom we in een leesclub zitten: vrijwel niemand had dit boek gelezen als het hier niet op de rol had gestaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten