Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

donderdag 16 december 2010

December: Clausewitz

Er staan een heleboel exemplaren van Clausewitz op boekwinkeltjes.nl vandaag. Er kwamen variaties in diepte van de onvoldoende voor tijdens de bespreking, maar niemand toonde zich erg enthousiast.

Eerst maar iets positiefs: het boek begon goed.
Het begin van het boek was vermakelijk en we waren benieuwd naar wat komen ging. Er zat een aardige lijn in.
Het is heel actueel, dat heeft iets fris. (en vergankelijks...)
De suggestie dat Lefebvre misschien wel niet bestaan heeft was leuk.

Maar
Na een pagina of 70 kwam het omslagpunt en raakten we de draad kwijt.
Er zitten zo veel pretentieuze verwijzingen in dat we geen zin hebben om ze op te zoeken ("omgevallen boekenkast"). De titel alleen al is  zo pretentieus dat je hem niet wilt googlen.
Het is boek is slecht geredigeerd, veel taalfouten.
Je bent heel ingespannen aan het lezen, klaar om niets te missen, maar er worden zo veel details niet uitgewerkt dat je afhaakt.

Omdat het boek te zeer uit losse flodders bestaat, die niet altijd even goed zijn uitgewerkt, haakten we een voor een af. De recensie in NRC had ons een voorproefje gegeven, maar leidde ook tot te hoge verwachtingen.

Een geslaagde versie van een dergelijk thema is volgens Sander De vernietiging van Prosper Morel van Jamal Ouariachi.

2 opmerkingen:

eclnoorman@hetnet.nl zei

Geachte mevrouw,
Ik ben op zoek naar een leeskring en de boeken die u leest spreken mij wel aan. Kan ik op enige wijze contact met u hierover opnemen?
Vriendelijke groet, Dies Noorman, Leiderdorp

Marieke zei

Beste Dies,
Dank voor het compliment! Omdat we een leesclub van oud-collega's zijn, hebben we besloten om het voorlopig maar onder ons te houden. Maar ik ben altijd bereid om te bemiddelen als er nog meer mensen reageren. In het verleden hebben meer mensen informatie opgevraagd, en meestal uit de buurt. Je zou hen evt kunnen mailen?
Groeten, Marieke