Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

dinsdag 2 juni 2009

Mei 2009: J.Kessels: the novel

Vooraf tijdens het eten werd er al een planning gemaakt: hoe veel minuten zou de bespreking van het boek van Thomése duren? Zouden we er heel snel over uitgepraat zijn, of zouden de meningen erg verschillen?


Het werden toch nog 43 minuten. De gedeelde mening was dat het een erg vermakelijk boek is, dat alleen niet erg beklijft. Het eerste stuk is erg leuk, maar na een tijdje gaat het vervelen.


Er zitten prachtige scènes in het boek, zoals het hoerenvak bij Skt Pauli en het stinkende lijk in de kofferbak. Soms is het allemaal een beetje Draadstaal-achtig.


Als knipoog naar het genre van de Roadnovel is het aardig, hoewel dat het niet zo veel diepgang brengt dat je het boek nog eens gaat lezen. Het heeft iets heel Hollands, en dat draagt bij aan het knullige gehalte van de hele toestand, zeker in combinatie met de fancy titel van het boek.


Machteld en Rutger moesten aan de film Fargo denken, waar ook een lijk op een wat aparte manier wordt weggemoffeld. Rebecca dacht aan het Grote baggerboek van Ilja Pfeiffer, hoewel ze dat wel beter vond. En Sander stelde de vraag wat de overeenkomsten waren met het werk van Herman Brusselmans.

Geen opmerkingen: