Wij zijn een leesclub van oud-medewerkers van Boekhandel Kooyker in Leiden, en bespreken sinds 2003 in wisselende samenstelling nieuwe en oudere boeken.

donderdag 3 januari 2008

De volgende keer: Weiss

Voor de volgende keer (21 januari 20:00 bij Arno) lezen we De ooggetuige van Ernst Weiss:

Duitsland, 1918. De hoofdpersoon uit De ooggetuige is artspsychiater in een reservelazaret, waar hij geestelijk verminkte militairen behandelt. Zijn patiënt is een zekere A.H., een grootheidswaanzinnige, Jodenhatende fantast, die als gevolg van een hysterische aandoening niet meer kan zien. Medisch gezien is hij echter niet blind.

De arts raakt door hem gefascineerd. Tot dan toe was hij in zijn eigen leven een ooggetuige geweest; nu voelt hij de hartstochtelijke behoefte macht uit te oefenen over zijn patiënt, diens grote geestkracht in humanere banen te leiden, het lot te beheersen en op de stoel van God te gaan zitten. Hij besluit A.H. te behandelen, en geneest hem. Hiermee blijkt hij op zijn beurt blind - voor de gevolgen van zijn besluit. Niet alleen voor zijn eigen leven: van de grootheidswaanzin van zijn patiënt zal later heel Europa ooggetuige zijn.

Recensies:
De Volkskrant
Liberales

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb wel een recensie gevonden. Jullie krijgen hem allemaal, de volgende bijeenkomst, in de Bothastraat.

Esther zei

Hoi,

Ik ben op zoek naar een leesclub. Hoe gaan jullie te werk? Hoe vaak komen jullie bij elkaar? Hoe oud zijn de leden? Is er nog plek?

Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

Groetjes,
Esther

Marieke zei

Beste Esther,
We zijn een leesclub van mensen die (ooit) allemaal in dezelfde boekhandel hebben gewerkt of daar nog werken. Op dit moment denken we niet aan uitbreiden. Ik hoop dat er een andere leuke leesclub voor je te vinden is!